Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2012. Március 10. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Magyarázatot vár Róma Londontól

Magyarázatot vár Róma Londontól

Olaszország rossz néven veszi Londontól, hogy nem értesítette előre a csütörtöki, meghiúsult nigériai túszszabadítási műveletről.

Giorgio Napolitano olasz államfő pénteken „megmagyarázhatatlannak” nevezte, hogy a brit kormány nem értesítette előre Rómát. „Politikai és diplomáciai magyarázat szükséges” – fűzte hozzá az elnök. Giulio Terzi olasz külügyminiszter sürgette brit kollégáját, hogy London rövid időn – órákon – belül adjon választ az akcióval kapcsolatos olasz kérdésekre.

Brit és nigériai különítményesek csütörtökön közös műveletben próbálták meg az iszlamista terroristák fogságából kiszabadítani azt a két túszt, egy brit és egy olasz embert, akiket tavaly májusban ejtettek foglyul.

A rejtekhelyet megrohamozó katonák találták meg a két meggyilkolt túszt. Egyelőre nem világos, hogy miként és mikor haltak meg – közölte Steve Field, David Cameron brit kormányfő szóvivője.

Még az sem egyértelmű, hogy kik követték el az emberrablást. Nigériában a Boko Haram nevű radikális iszlamista csoport az utóbbi hónapokban fokozta terrorista merényleteit. A „nigériai táliboknak” is nevezett csoport az iszlám alapú törvénykezés, a saría bevezetését követeli. Mindazonáltal közleményében tagadta, hogy köze lenne a túszejtéshez.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 07:46, szombat | Külföld

Újabb települést foglaltak el az oroszok Donyeck környékén

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Zsuravka települést - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken.

2024. Szeptember 05. 07:30, csütörtök | Külföld

NAÜ: instabil a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél

2024. Szeptember 05. 07:28, csütörtök | Külföld

Egy diák nyitott tüzet társaira egy Georgia állambeli középiskolánál, négy ember halt meg

Egy diák nyitott tüzet társaira és tanáraira egy Georgia állambeli középiskolánál szerdán, a lövöldözésben négyen meghaltak, legkevesebb kilenc ember megsebesült - közölték a hatóságok.

2024. Szeptember 03. 07:51, kedd | Külföld

Vlagyimir Putyin: az orosz hadsereg jelentősen előretört a Donyec-medencében

Jelentős előretörést ért el a Donyec-medencében az orosz hadsereg, dacára a Kurszk megye elleni ukrán támadásnak